RECEPTEN

Biologische recepten
voor elk moment

Verse boerenkoolstamppot met vegaworst en uiensaus

Een heerlijk (vegetarisch) recept voor het winter seizoen.

 

Ingredienten: 

  • 1,5 kg aardappelen                                    
  • 2 uien
  • 1-2 struiken boerenkool                             
  • 1-2 tenen knoflook
  • havermelk                                                    
  • 4 el sesamolie
  • zeezout                                                          
  • 2 el shoyu of juspoeder
  • 250 ml water                                                
  • 1 el arrowroot
  • 1 el rozemarijn

 

BEREIDING:

 

Was de gierst in een fijne zeef onder de kraan. Zet met drie maal zoveel water en een theelepel zeezout in een ruime pan op en breng aan de kook. Laat een kwartier op laag vuur koken, doe er dan een sudderplaatje onder en laat nog een half uur zachtjes sudderen.
Intussen pel je de uien en snijd ze in grove blokjes. Boen de wortels schoon en snijd ze in 1 cm dikke kwartjes. Snijd de knoflook in dunne schijfjes. Verwarm in een pan met dikke bodem de olie en fruit eerst de uien met de knoflook tot ze glazig zijn en voeg dan de wortels met het dillezaad toe. Roerbak even door en voeg een scheutje heet water toe. Laat met de deksel op de pan een kwartier zachtjes koken en zodra de wortels gaar zijn voeg je de shoyu met de marjolein toe. Roer door en laat de smaken nog even intrekken. Als de gierst zacht is voeg je de groente erbij en pureer alles met de hutspotstamper. Dien op met in kleine blokjes gesneden en kort gefruite seitan en bestrooi met de peterselie.

Uiensaus

Snijd de uien fijn en fruit ze in de olijfolie tot ze goudbruin zijn. Knijp de knoflook er boven uit en fruit even mee, samen met de rozemarijn, blus af met de shoyu. Voeg het water toe en als het kookt binden met een eetlepel arrowroot die je in een beetje koud water hebt opgelost.

Of roer er direct na het toevoegen van koud water met een garde het juspoeder door. Blijf rustig roeren tot het kookt en haal van het vuur. Als je juspoeder gebruikt niet afblussen met shoyu anders wordt het te zout.

 

 

favicon.png

VOLG ONS OP INSTAGRAM